„Az ország kétharmada jobbikos, csak még nem tud róla” – mondta többször Vona Gábor és Morvai Krisztina is. A közvélemény-kutatások mégsem ezt támasztják alá, viszont egy internetes kutatás szerint, – ahol 30 politikai kérdésben kellett állást foglalni – a kitöltők 73%-ának véleménye passzol a Jobbik programjához!

S hogy miről is van szó? A tavalyi, 2009-es Európa Parlamenti (EP) választás előtt már lehetett hallani a szavazatszonda.hu-ról. Az oldal készítői felkerestek minden induló pártot, s megkérték őket, hogy töltsék ki először ők a kérdőívüket. A beérkezett adatokat vették alapul, ehhez viszonyították az internetezők eredményeit. Érdekes megjegyezni, hogy egyedül az MCF nem jelzett vissza a Szavazat Szondásoknak. Az EP választás után, az internetes oldal kivitelezői készítettek egy elemzést az eredményekről. (Csak mint érdekesség megjegyezném, hogy az elemzés egy héttel ezelőtt még az oldal nyitólapján szerepelt, most már elérhetetlen a címlapjukról (vagy én nem találtam!), de Google a barátunk, és így sikerült újra megtalálnom.)

E szerint – lásd alább az ábrát – a kitöltők 73%-ának azonos a véleménye a Jobbikéval. Jól mutatja, hogy a kérdőívhez semmi köze a radikálisoknak, hogy Holndonner Róbert László, a Szavazat Szonda szakmai vezetője „meglepőnek” tekinti az eredményt.

Ábra: szavazatszonda.hu

Úgy tűnik, az ország kétharmada potenciálisan tényleg Jobbikos lehetne, kár, hogy nem tudnak róla!

Holndonner azt írja: „a Jobbik még a ténylegesnél is sokkal nagyobb arányú megerősödést könyvelhetett volna el, sőt a választáson listát állítani képes pártok legerősebbikeként a képviselői mandátumok több, mint harmadát elvitte volna, dupla annyit, mint a valójában legerősebb Fidesz.”

S végül egy érdekes diagram arról, hogy a listát állító pártok a szavazatokból a szavazatszonda.hu – kitöltési mutatói alapján milyen arányában részesültek volna.

Ábra: szavazatszonda.hu
 
Kétszer annyi embernek jött ki első helyen a Jobbik, mint a Fidesz!
(Ez az ábra egy kis magyarázatra szorul azért, a következő olvasható az elemzésben: "Az MCF nem reagált érdemben a megkeresésünkre, és mivel álláspontja csak a szakpolitikai kérdések elenyésző részében volt ismert, ezért – bár a statisztikai feldolgozás során nem tudtuk mellőzni a figyelembe vételét – a rá vonatkozó eredmények valójában nem mérvadóak, és ebből adódóan valamelyest korrekcióra szorulna a többi párt eredménye is. (Az MCF szeletéből legnagyobb mértékben az SZDSZ, az MSZP és az MDF, a legkisebb mértékben pedig a Jobbik és a Munkáspárt részesülne.))

„A készítők (…) bíznak a SzavazatSzonda-projekt sikeres folytatásában, aminek a kulcsa mindössze annyi, hogy tudni kell a helyén kezelni – annak, ami: egy ismeretterjesztő online játék elemezhető és hasznosítható politikai tanulságokkal.”

Úgy tűnik, az életre hívók mosakodnak, én inkább úgy vélem, valóban sikeres a kezdeményezés, mert ráébresztheti az embereket arra, hogy valójában melyik párttal is értenek egyet a legjobban.

Szerző: (b)Right_side  2010.04.02. 23:00 5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brightside.blog.hu/api/trackback/id/tr11890902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

n0kedli 2010.04.04. 14:59:06

Vajon hány olyan ember lehet, aki különböző politikai beállítottságú kitöltőket imperszonálva többször is kitöltötte a tesztet? Mert én kitöltöttem vagy háromszor...

lüke 2010.04.04. 15:53:04

ez maga a paradicsom lesz..................

HeMK · http://tiszakecske.blog.hu 2010.04.04. 23:56:37

Csak a forrásmegjelölés hiányzik.

HeMK
Szent Korona Rádió
szentkoronaradio.com/blog/hemk

(b)Right_side 2010.04.05. 16:44:05

@HeMK:

Elnézést, valóban elfelejtettem megjelölni a forrást.

Ahogyan írtad is: a Szent Korona Rádió honlapján található a cikk!
süti beállítások módosítása